Joulukalenterin 12. luukku

By Ressun OPKH • Joulukalenteri 2015 • 12 Dec 2015

Hei!

joulukalenteri1(2)-4

Matematiikka on oppiaine, joka on lähellä monia ressuja. Kuitenkaan kaikki eivät ole todella hyviä matematiikassa. Onneksi koulussamme toimivatkin siis matematiikkatutorit! Matematiikkatutorit ovat pieni joukko opiskelijoita, jotka opettajien johdolla pitävät tukiopetusta niille, jotka sitä kaipaavat.

OPKH haastoi matematiikkatutorit keksimään jouluisen päättelytehtävän. Nyt me haastamme teidät: mikä on päättelytehtävän oikea vastaus? Minkäänlaista todistusta emme tarvitse, haluamme vain vastauksen. Vastausaikaa on lauantai 12. ja sunnuntai 13.12 – 14.12 ilmoitamme oikean vastauksen. Vastauksen voitte lähettää Facebookissa minulle (Saara Törmä). Suosittelen osallistumista lämpimästi, sillä oikein vastanneet palkitaan jotenkin, tietenkin riippuen oikein vastanneiden määrästä. Onnea ja menestystä!

Maija Meikäläisen joulunodotus keskeytyy tragediaan: piparitaikina on yön aikana kadonnut kuin tuhka tuuleen! Maija kerää lapsensa kokoon kuulustellakseen näitä ja selvittääkseen silmittömän rikoksen toimeenpanijan. Bertta, Cecilia, Daavid sekä kaksoset Aatu ja Eetu seisovat pian rivissä ja kertovat omat näkemyksensä asiasta. Aatu aloittaa: “Jos Eetu on syyllinen, myös Cecilialla on varmasti näppinsä pelissä.” “Cecilia ja minä nyt ainakin olemme syyttömiä”, ilmoittaa Bertta. Cecilian lausunto on suora syytös: “Joko Daavid tai Aatu on vähintään osasyyllinen, ehkä jopa molemmat.” “Cecilia valehtelee!”, kivahtaa tähän Daavid. Eetu myhäilee ja kertoo seuraavaa: “Joko minun ja Aatun tai Bertan ja Daavidin, ehkä molempien sisarusparien, välit ovat sellaiset, että toinen on varmasti osallistunut ryöstöön ilman toisen apua.” Maija tietää, että lasten lisäksi muita mahdollisia syyllisiä ei ole. Lisäksi kaksosia lukuunottamatta lapset valehtelevat täsmälleen silloin, kun ovat syyllisiä. Rehellinen Aatu puhuisi totta, vaikka olisikin syyllinen. Eetun ilmeessä taas jokin kertoo, että hän valehtelee riippumatta mahdollisesta syyllisyydestään. Kenen tai keiden syy piparitaikinan katoaminen on?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>