Joulukalenterin 15. luukku

By Ressun OPKH • Joulukalenteri 2015 • 15 Dec 2015

Hei!

joulukalenteri1(1)-3

Joulukalenterin aiemmissa luukuissa on esitelty jo niin saksalaisia kuin ranskalaisiakin jouluperinteitä. Tämän ulkomaisten jouluperinteiden sarjan lopettaa Ruotsi. Yksi koulumme ruotsinopettajista, MAMO, pääsi jälleen tähdittämään joulukalenterin luukkua ja kertomaan ruotsalaisesta joulusta.

Julen är i Sverige en blandning av gammalt och nytt. Den omfattar många arbetsfria dagar både för skolbarn och vuxna.
På svenska julkort är julen nästan alltid vit, men i själva verket är det ytterst sällan som svenskarna kan njuta av en sådan idealjul i hela landet.
I hemmen är det barnens julkalender och adventsljus som först ger känslan av att julhelgen stundar.
I Sverige kallas julpresenter julklappar, ett namn de fick långt innan jultomten (på finlandssvenska julgubben) var påtänkt. Strax före jul pyntas hemmet med alla slags julprydnader som tomtar, änglar och ljusstakar och de flesta bygger också ett pepparkakshus. På ytterdörren hänger ofta en krans. Julens blommor som julstjärnor, tulpaner och pegonior är mest röda, men den starkt doftande hyacinten är favoriten.
Den 24 december är helgens höjdpunkt, vilket är en säregenhet i de nordiska länderna. Då äter man julmiddagen och delar ut julklapparna.
Julmiddagen börjar med smörgåsbord, dvs. inlagd sill, leverpastej, och rökt korv. Det viktigaste på julbordet är ändå husmoderns stolthet, skinka, till vilken det serveras ofta kål i någon form. En påfallande stor del av julmaten består av fläsk. Förr i tiden var julen den enda tid på året då man fick äta färskt kött och det betraktades som en stor njutning. Så konservativa är svenskarnas julvanor ännu att en jul utan skinka, sylta och fläskkorv är otänkbar för många. Efter smörgåsbordet och skinkan följer lutfisk som äts vanligen med smält smör och vit -eller svartpeppar. Efterrätten är ofta risgrynsgröt, pepparkakor och lussekatter, saffranskryddade vetebröd.
Julgran och julkrubba tillhör de nyare julsederna, medan den äldsta julsymbolen är julbocken.
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

 

Lopuksi taas teille joululaulu kuunneltavaksi:

www.youtube.com/watch?v=SE-bDIYlDXo

Ps. Muistakaa perinteinen Xmas Lounge huomenna 16.12!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>