Kunnallisvaalipaneeli ja vaikuttamispäivä 2012

By Ressun OPKH • Tapahtumat / Events • 5 Nov 2012

Kunnallisvaalihumu on jo laskeutunut, mutta täällä Ressun OPKH:n blogissa palaamme asiaan vielä hetkiseksi. Yhteiskunta-aktiivisena kouluna Ressu tahtoi tottakai ottaa osaa vaaleihin, joten OPKH järjesti opiskelijoille mahdollisuuden olla yhteydessä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajiin ja kunnallisvaalien erityisesti nuoriin ehdokkaisiin. Kaksiosainen vaikuttamispäivä koostui yhden oppitunnin mittaisesta vaikuttamistorista ja illalla järjestetystä kunnallisvaalipaneelista. Loistavien panelistien kannanottoja ja mielipiteitä hetken sulateltuaan opiskelijat pääsivät myös konkreettisesti kertomaan omankin mielipiteensä, kun koulussamme juuri ennen varsinaista vaalipäivää järjestettiin kunnallisvaalien varjovaalit.

Vaikuttamistori keräsi väkeä sankoin joukoin. Opiskelijat (ja tottakai myös opettajat) saivat kierrellä eri puoluiden pisteiden välillä omassa tahdissaan ja tutustua kunkin puolueen vaaliohjelmaan lehtisten avulla ja paikalla olleiden puoluiden edustajien kanssa jutellen.

Mukaan saimme monenlaista porukkaa, ja myös pienempien puoluiden edustajat saivat Ressussa äänensä kuuluviin.


Paikalle saapui myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, joka nuorten innostuneisuudesta ja yleisestä tunnelmasta vaikuttuneena kannusti nuoria olemaan jatkossakin kiinnostuneita politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Vaikuttamistorin päätöksenä toimi lakana, johon opiskelijat saivat käydä kirjoittamassa päivän aikana omia terveisiään päättäjille. Päivän lopuksi lakana lähti matkaan täytenä terveisistä, joten toivottavasti päättäjät ovat ottaneet nuorten ideoita mietintämyssyynsä.

Päivän loppuhuipennuksena toimi kunnallisvaalipaneeli teemalla “Nuorilta nuorille”. Paikalle saimme edustajat kaikista hallituspuoluiesta, ja kutsuvieraiden ja opiskelijoiden täyttämässä juhlasalissa saatiin käyntiin mielenkiintoinen keskustelu ehdokkaiden välille. Puheenaiheiksi nousivat muun muassa nuorten syrjäytyminen, pääkaupunkiseuden kuntien yhdistyminen yhtenäiseksi metropolialueeksi sekä verorahojen käyttö yleisesti.


Ennen h-hetkeä panelistit ja alustuspuhujat pääsivät hetkeksi juttelemaan keskenään, nauttimaan tarjoiluista ja valmistautumaan seuraavien tuntien koitokseen.

Tervetulo- ja alustuspuheenvuoroista vastasivat opiskelijakunnan puheenjohtaja Markus Holmström sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava ja toinen varapuheenjohtaja Ville Ylikahri. Paneelin puheenjohtaja toimi hiljattain Ressusta valmistunut Stella Qin, joka hoiti hommansa tyylikkäästi ja hiillosti panelisteja OPKH:n kysymyksillä niin suomeksi kuin ruotsiksikin.


Paneeli koostui muutamasta osasta, ja vapaan keskustelun lisäksi panelistit pääsivät vastaamaan myös kohdistettuihin kysymyksiin, joita oli yksi kunkin puolueen edustajalle. Vihreillä ja punaisilla lapuilla panelistit pääsivät samanaikaisesti kertomaan mielipiteensä siitä, pitäisikö esimerkiksi kaupungin tarjota jokaiselle nuorelle kesätyöpaikka.

Varjovaaleissa puolueista ääniä eniten kahmivat Vihreä Liitto (41.5%, 51 ääntä) ja Kansallinen Kokoomus (22.2%, 26 ääntä). Perässä seurasivat järjestyksessä SDP, Vasemmistoliitto, KD, SKP, Keskusta, RKP, Itsenäisyyspuolue, Muutos 2011 ja Perussuomalaiset. Top 3 -ehdokkaiksi ressujen silmissä karsiutuivat Vihreiden Marlon Moilanen, SDP:n Pentti Arajärvi ja Kokoomuksen Lasse Männistö. Kokonoisäänimäärä oli 123kpl ja äänestysprosentti näin ollen 18.6%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>